HASAN ALİ YÜCEL’İN ANISINA

Hasan Ali Yücel (18.11.1897-26.2.1961), yarım asrı bulan bu ölüm yıldönümünde de çok çeşitli çevrelerden çeşitli kurumlarca ve pek çok kişiler tarafından çok çeşitli biçimlerde anılacaktır. O buna değerdi, daha fazlasına da değerdi. 

Ben Hasan Ali Yücel’in gazeteciliğine yetiştim. Gaziantep Lisesi’ndeydim ve Cumhuriyet’te makalelerini okurdum. “Kımıldayan hataya mahkumdur” özdeyişini ilk onun makalesinden okudum. O makalede, (Hümanizmayı, komünizmaya benzettiler ve haksız suçlamalarda bulundular) anlamında özetlenebilecek bir yakınmayı ya da isyanı da anlatıyordu. Yenik bir kahraman gibi gelmişti bana ve ben, ucuzculuğa ve çıkarcılığa kapılıp, hiç galipler safına sığınmamıştım. Belki biraz da bu nedenle, o makaleyi, yaklaşık 80 kişilik pansiyon öğrencilerinin etüt odalarına ayrı ayrı girip izin isteyerek yüksek sesle tümüne okumuştum. 

Hasan Ali Yücel’in bestakarlığını da İ.Ü. Orman Fakültesi öğrencisiyken, ilk kez Boğaziçi’nde, Büyükdere’de, oltu taşı gibi siyah gözlü bir kızdan öğrenmiştim. Şarkının hem güftesi ve hem de, özel olduğundan kuşku duymadığım bir sesten dinlediğim bestesi o günkü gibi aklımda, gönlümde ve kulağımdadır. Hala “Sen bezmimize geldiğin akşam neler olmaz” diyorum ve hala ‘Sen saçlarını çözdüğün akşam seher olmaz” diyorum.  

Suzinak makamında, curcuna usulünde bestelenmiş bulunan ve güftesi de Hasan Ali Yücel’e ait olan şarkının sözleri şöyledir:  

Sen bezmimize geldiğin akşam neler olmaz
Aşkın beni sermest ediyorken keder olmaz
Ölsem de senin uğruna canım heder olmaz
Sen saçlarını çözdüğün akşam seher olmaz 

Hasan Ali Yücel’in bu şiirinin bir dörtlüğünü de şevkefza makamında Cevdet Çağla bestelemiştir. O şarkının güftesini de veriyorum:

Hicran gibi alemde elim derd-i ser olmaz
Sen bezmimize geldiğin akşam neler olmaz
Didarına benzer şafak olmaz, seher olmaz
Sen bezmimize geldiğin akşam neler olmaz. 

Güftesi Hasan Ali Yücel’e ait olan ve  Şükrü Şenozan tarafından segah makamında bestelenen bir diğer şarkının sözlerini de, gönülden sevmeyi bilenler için aşağıya alıyorum:

Gözlerinden içti gönül neşeyi
Senden öğrendim gönülden sevmeyi
Sildi aşkın gözlerimden herşeyi
Senden öğrendim gönülden sevmeyi 

Oğlunun “Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi” dediği, “O çapkın babam”dediği Hasan Ali Yücel’i, böylece şiirlerle ve şarkılarla anmanın da çok anlamlı olabileceğini düşündüm. Anısı önünde saygı ile eğiliyorum.

Prof. Dr. OSMAN GÖKÇE
26.02.2009

ŞİİRLERİ



ARKADAŞINIZA GÖNDERMEK İÇİN:





ŞİİR PARKI