- MEHMET EMİN YURDAKUL -

"Bırak beni haykırayım, susarsam sen mâtem et;
Unutma ki şâirleri haykırmayan bir millet,
Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir; "

13 Mayıs 1869 yılında İstanbul'da doğan Mehmet Emin Yurdakul Beşiktaş Askeri Rüştiyesi'ni bitirdikten sonra bir süre Mülkiye Mektebi'nin idadisinde okudu. 1887 yılında Babıâli Sadaret Dairesi Evrak Odası'na aylıksız kâtip olarak atandı. 1889 yılında Hukuk Mektebi'ne başladı. 1891 yılında öğrenimini ABD'nde tamamlamak üzere okuldan ayrıldı ancak bu isteği gerçekleşemedi. Memuriyet yaşamına geri döndü.

İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesi olan ve 1897-1907 yılları arasında Rüsumat Evrak Müdürlüğü yapan Yurdakul şiirleri ile hükümeti eleştirince 1907 yılında İstanbul’dan uzaklaştırılıp Erzurum’da görevlendirildi. II. Meşrutiyet’in ilanının ardından Trabzon’a gönderildi. II. Abdülhamit’in tahttan indirilmesi ile sonuçlanan 31 Mart Olayı’ndan sonra İstanbul’a çağrıldı; Bahriye Nezareti Müsteşarlığı’na atandı ancak bu görevi istemeyince 1909 yılında Hicaz, 1910 yılında da Sivas valiliği yaptı. Çalışmasının engellendiği gerekçesiyle aynı yıl istifa ederek İstanbul’a geri döndü.

Türk Ocağı'nın kurucuları arasında yer aldı, derneğin başkanı oldu. Çıkarılan Türk Yurdu dergisinin de sorumluluğunu üstlendi. İttihat ve Terakki yönetimiyle arası açılınca Erzurum valiliği göreviyle 1911 yılında İstanbul'dan uzaklaştırıldı. Ertesi yıl da emekliye ayrılmak zorunda bırakıldı.

1913 yılında Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda Musul milletvekili oldu. 1918 yılında Türk Ocakları’nın kongresinde Hamdullah Suphi ve Ziya Gökalp gibi isimlerle birlikte örgütün "Hars ve İlim Heyeti" üyeliğine seçildi. 1919 seçimlerine katılan Milli Türk Fırkası'nın kurucuları arasında yer aldı.

1921 yılında Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu’ya geçti. Antalya, Adana, İzmir yörelerinde dolaşarak halkın ve ordunun manevi gücünü arttırıcı konuşmalar yaptı. TBMM’de önce Şebinkarahisar, sonra da Urfa ve İstanbul milletvekili olarak beş dönem görev yaptı. Milletvekilliğini ölümüne kadar sürdürdü.

İlk şiiri 1897 yılında Yunan Harbi sırasında Selanik’te Asır Gazetesi’nde yayınlandı. "Cenge Giderken" adlı bu şiiri ile ünlendi. İlk kitabı Türkçe Şiirler ilgiyle karşılandı, geniş yankılar uyandırdı. Dönemin şiir anlayışı dışında, hece ölçüsünü kullanarak yazdığı şiirlerinde yalın bir dil kullanan şair biçim yönünden ise dörtlük geleneğinin dışına çıkarak üçer, altışar, sekizer dizeden kurulu şiirler yazdı.

Osmanlıcılık ve İslamcılık akımlarına karşı Türkçülük akımını savunan, halkçı, ulusçu düşünce ve duyguları dile getiren, halkın ve ülkenin gerçeğini, özgürlük istemini yansıtan şiirlerinin en belirgin ögeleri coşku, umut, yüreklendirme ve öğreticilik oldu.

"Türk Şairi" ya da "Milli Şair" diye de anılan Mehmet Emin Yurdakul 14 Ocak 1944 tarihinde İstanbul’da yaşama veda etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

BAZI ESERLERİ: Şiir: Türkçe Şiirler (1898) Türk Sazı (1914) Ordu'nun Destanı (1916) Zafer Yolunda (1918) İsyan ve Dua (1919) Mustafa Kemal, 1928 Nesir: Fazilet ve Asalet (1891)

ŞİİRLERİ



ARKADAŞINIZA GÖNDERMEK İÇİN:





ŞİİR PARKI