- MİTHAT CEMAL KUNTAY -

"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa, vatandır... "

6 Ocak 1885 tarihinde İstanbul'da doğan Mithat Cemal Kuntay ilk ve ortaokul tahsilini Aksaray'da Mekteb-i Osmani'de yaptı. Altı ay kadar Galata'da Saint Joseph mektebine devam ettikten sonra lise öğrenimini Vefa İdadisi'nde tamamladı.

Daha sonra Hukuk Fakültesine giren şair buradan pekiyi derece ile mezun oldu ve doktora sınavını vererek Hukuk Mektebi'nde idare hukuku asistanlığı yapmaya başladı. Ardından Adliye Nezareti Özel Kalemi'ne girerek müdürlüğe kadar yükseldi. Bir süre Birinci Hukuk Mahkemesi üyeliği yaptıktan sonra Beyoğlu Dördüncü Noteri oldu ve vefatına kadar bu görevi sürdürdü.

Edebiyata karşı ilgisi lise yıllarında başlayan Mithat Cemal yazmaya şiirle başladı ve Mehmet Akif'le birlikte yazdıkları "Acem Şahına" başlıklı şiir ile 1909 yılında Resimli Kitap'ta çıkan "Elhamra" adlı şiir onu şöhretin ilk basamaklarına taşıdı. Kahramanlık ve yurt duygularını, tarih sevgisini, geçmişin büyüklüğünü ve güzel taraflarını işleyen şiirler yazan şairin şöhreti, Yurt Duyguları (Vatan Hisleri) adını taşıyan şiirinde bulunan,

"Ölmez bu vatan, farz-ı muhâl ölse de hatta
Çekmez kürenin sırtı o tabut-ı cesîmi"

beytinin Milli Mücadele sırasında, Mustafa Kemal Paşa tarafından okunmasından sonra büsbütün arttı. Bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazan ve çoğunu gazete ve dergilerde yayınlayan şairin tek şiir kitabı "Türk'ün Şehnamesinden" adını taşımaktadır.

Şiirin yanısıra roman, oyun, antoloji, biyografi ve inceleme alanlarında da eserler veren Mithat Cemal'in, 2'nci Abdülhamit, 2'nci Meşrutiyet ve Mütareke yıllarının İstanbul'unu anlatan ve bu üç dönemin yaşantısından sunduğu renkli kesitler ve ayrıntılı tahliller ile büyük bir ilgi toplayan "Üç İstanbul" adlı romanı en önemli eseridir.

Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle 30 Mart 1956 günü İstanbul’da yaşama veda eden şairin kabri Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

BAZI ESERLERİ: Şiir: Türk’ün Şehnamesinden (1945) Antoloji: Nefaisi Edebiye (1913) Roman: Üç İstanbul (1938) Oyun: Kemal (1912) Yirmi Sekiz Kânun-ı Evvel (1918) Biyografi: Mehmet Akif (1939, İstiklal Şairi Mehmet Akif adıyla 1944) Namık Kemal (2 cilt, 1956) Sarıklı İhtilalci Ali Süavi (1946) İnceleme: Hitabet ve Münazara Dersleri (1913) Hitabet Dersleri (1914)

ŞİİRLERİ



ARKADAŞINIZA GÖNDERMEK İÇİN:





ŞİİR PARKI