- CAHİT SITKI TARANCI -

"Hayal meyal şeylerden ilk aşkımız
Hatırası bile yabancı gelir.
Hayata beraber başladığımız,
Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir
Gittikçe artıyor yalnızlığımız.."

4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'da doğan Cahit Sıtkı Tarancı ilk öğrenimini Diyarbakır'da, orta öğrenimini Saint Joseph Lisesi ve Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. 1931 yılında girdiği Mülkiye Mektebi'nden ikinci senenin sonunda atılınca Yüksek Ticaret Okulu'na girdi ancak memuriyet sınavını kazanıp Sümerbank’ta çalışmaya başladıktan sonra bu okuldan da ayrılmak zorunda kaldı. Karabük'e tayini çıkınca buradan da ayrılmak zorunda kalan Tarancı öykülerini yayınlamakta olduğu Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başladı.

Cumhuriyet Gazetesi sahipleri Nadir Nadi ile Doğan Nadi'nin desteği ile yüksek öğrenimini tamamlamak üzere Paris'e gitti. 1938 - 1940 yılları arasında Paris Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne (Science Politique) devam etti. Paris'teyken Paris Radyosu'nda Türkçe yayınlar spikerliği de yaptı. 1940 yılında II. Dünya Savaşı nedeniyle Alman uçakları Paris’i bombalamaya başlayınca yurda dönerek askerliğini yaptı. Daha sonra Ankara'da Anadolu Ajansı'nda, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde çalıştı, Çalışma Bakanlığı'nda çevirmenlik yaptı.

Şiir yazmaya lise yıllarında başlayan Tarancı’nın ilk şiirleri Muhit ve Servet-i Fünun dergilerinde yayınlandı. Daha sonra Varlık, Yaratılış, İstanbul gibi dergilerde de şiirleri yayınlanan şair dil ve edebiyat üzerine düşüncelerini, çoğunlukla yakın dostlarına yazdığı mektuplarda (Ziya'ya mektuplar), makalelerinde, edebi anketlere verdiği yanıtlarda, kendisiyle yapılan konuşmalarda (Yazılar) dile getirmiştir.

1953 yılında geçirdiği bir krizden sonra felç olan şair çeşitli hastanelerde tedavi gördü; bir yıl kadar Diyarbakır’daki baba-evinde bakıldı. 1956 yılında tedavi ettirilmek üzere devlet tarafından yurtdışına gönderildiyse de şifa bulamayarak 13 Ekim 1956 tarihinde Viyana'da yaşama veda etti. Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilen Cahit Sıtkı Tarancı'nın Diyarbakır’daki evi 1973 yılında "Cahit Sıtkı Müze Evi" olarak ziyarete açılmıştır.

BAZI ESERLERİ: Şiir: Ömrümde Sükut (1933) Otuz Beş Yaş (1946) Düşten Guzel (1952) Sonrası (1957) Bütün Şiirleri (1983) Öykü: Gün Eksilmesin Penceremden (2006) Makale: Yazılar (1995) Mektup: Ziya'ya Mektuplar (2001) ÖDÜLLERİ: 1946 - C.H.P. Şiir Ödülü Birinciliği (Otuzbeş yaş)

ŞİİRLERİ



ARKADAŞINIZA GÖNDERMEK İÇİN:





ŞİİR PARKI